Neked van már nyugdíjbiztosításod? - kötelező lenne!

Egész cikksorozatot írtam már a nyugdíj helyzettel kapcsolatban. Ebben kifejtettem, miért is lesz egyre égetőbb ez a probléma egyrészt a népesedési viszonyok miatt, másrészt pedig a Te jövőd, a Te anyagi függetlenséged miatt. Leírtam azt is, hogy milyen lehetőségeid vannak arra, hogy felkészülj a nyugdíjas éveidre anyagilag. Ezeket a cikkeimet itt elolvashatod, most nem térek ki rá újra, csak amennyiben nagyon szükséges a megértéshez.Most amiről írni szeretnék, az kimondottan a nyugdíjbiztosítás. Miért írtam, hogy kötelező lenne, hogy legyen?

Kezdjük egy picit messzebbről, miért kötelező a nyugdíjmegtakarítás?...

Cikkemben már írtam a népesedési okokról, de most vissza kell térjek erre. 
1990-ben a férfiak születéskori várható életkora 65 év volt, a nőké nem egészen 74 év. Ezek a számok 2013-ra már 72 ill. közel 79 évre emelkedtek. Az Eurostat adatok szerint a  65 éves korban várható átlagos élettartam 2014-ben Magyarországon 16,9 év volt, kettébontva: a mostani aktív korú férfiak átlagosan 14,6 évet, míg a nők 18,6 évet töltenek majd nyugdíjban. 

Mi az, ami várható 15-20 év múlva?

Addigra lesz nyugdíjas korú a mostani 45-50 éves korú GYES korosztály. Vagyis rengeteg ember megy majd nyugdíjba. Becslések szerint 15 év múlva 2,1 millió nyugdíjas lesz Magyarországon, ezzel szemben mindössze 1,6 millió lesz a járulékfizető aktív korúak száma. Figyelembe kell még azt is venned, hogy ebből kb. 500 ezren külföldön dolgoznak, széles az állami szférában foglalkoztatottak száma és magas a minimálbérrel bejelentettek száma.

Mit jelent mindez? Egyre több nyugdíjat kell majd kifizetni egyre kevesebb járulékból. Nagyjából 2 aktív korúra jut majd 1 nyugdíjas. Ebből logikusan kikövetkeztetheted Te is matematikai alapon, hogy az egy főre jutó nyugdíj összege egyre alacsonyabb lesz...


Miért olyan nagy gond ez?

Nem csak azért, mert nem fogsz tudni megélni, ha nem gondoskodsz előre erről! Hanem azért, mert a gyerekeidet is veszélybe sodrod anyagilag! Ezzel vajon tsztában vagy?

Nézzük meg ennek a törvényi hátterét:

2012-ben kikerült az Alkotmányból az állam kötelezettsége a nyugdíjjal és az egészségügyi ellátásokkal kapcsolatban. Belekerült viszont az Alaptörvénybe a kötelező szülőtartás. Vagyis gyermekeidnek és unokáidnak törvényi kötelezettsége, hogy eltartson Téged. Nem az államé! A gyerekeidé!

A cikkeimnél a hozzászólásokból azt látom, hogy legtöbben felháborodva szidják a kormányt, a rendszert és mindenkit. Értem, részben jogos a felháborodás, hiszen járulékot fizetünk. Azonban a cikkemben kifejtett okok miatt a várhatóan kialakuló helyzetnek elsősorban társadalmi és népességi okai vannak. Így van ez Európa többi országában is. Ott is ez lesz a gond, s ott is a nyugdíjkorhatár emelése (németországban már 67 év) és a nyugdíjak csökkentése lesz a válasz...

Azt kell megértened, hogy ha Te most úgy döntesz, hogy nem gondoskodsz előrelátóan magadról, akkor már most szándékosan kárt okozol a gyerekeidnek! Mind az Alaptörvény, mind a Polgári Törvénykönyv rendelkezik erről.

Most azt mondhatod, hogy Te el tudod tartani magad, akármi lesz. Persze, amíg egészséges vagy és aktív! De mi lesz, amikor már ellátásra szorulsz idősan, betegen? Ha nem tudják a gyerekek megoldani az otthoni ellátásodat vagy már egyedül élsz, és pl. bekerülsz egy otthonba? Ha kevés a nyugdíjad, az ellátó intézmény egyszerűen beperli a gyerkeidet vagy azt a családtagodat, aki köteles lenne eltartani és behajtják rajtuk a szükséges összeget! Nem akarod a családod nyakába varrni magad? Nem fogják az engedélyedet kérni! 2016. júliusa óta a Ptk. ad lehetőséget erre...

lesz nyugdíjad, ha nem, imádkozz

Vagyis erkölcsi kötelességed, hogy ne kifogásokat sorolj, miért nem tudsz tenni semmit, hanem elkezdj gondoskodni időben magadról! Semmiképpen nem lesz elegendő az állami nyugdíjad és törvény kötelezi a gyerekeidet az eltartásodra. Azt mondod, hol van az még, addig lesz valahogy? NEM! Nem lesz sehogy, csak úgy, ahogy Te megoldod! Miért mondom ezt? Mert biztos vagyok benne, hogy a legjobb szülő vagy és sosem tennél rosszat a gyerekeiddel! Csakhogy ez akkor már nem rajtad fog múlni!

Ha most úgy döntesz, nem tudsz megtakarítani, akkor a gyerkeidet jövőbeli életének megnehezítéséről döntesz!


Milyen lehetőségeid vannak?
 1. Bízol abban, hogy elég lesz az állami nyugdíjad - nem lesz...
 2. A gyerekeidre hagyatkozol, hiszen ha nem jön össze, majd eltartanak - biztos, hogy ezt akarod?...
 3. Kitalálsz valamit, ami munka nélkül is bevételt termel majd - vagy bejön vagy nem, erről is írtam a cikksorozatomban...
 4. El kezded a nyugdíjcélú megtakarításodat (NYESZ, ÖNyP, Nyugdíjbiztosítás), amivel részben magadnak adózol :) - az összehasonlító táblát írásom végén találod
    KÜLDJ nekem még több infót!             Segíts nekem, nézzük át együtt!   

Miért NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS?

A cikk végén találod a 3 féle SZJA kedvezményt adó nyugdíjmegtakarítás összehasonlítását, valamint a cikksorozatom 3. részében részletesebben is írtam erről, itt elolvashatod. Nézzük akkor az okokat, hogy miért kell legyen nyugdíjbiztosításod:
 1. Biztonságos, mert az MNB folyamatosan felügyeli és szabályozza
 2. Befektetésed hozamát stabil, biztonságos nemzetközi alapok biztosítják
 3. Ha értesz a befektetésekhez, akkor itt jól járhatsz, ha nem értesz hozzá, akkor szakemberek kezelik a portfóliódat választásod szerint
 4. Átlátható, nincsenek rejtett költségek
 5. Befektetésed nem csak a hozamokkal, hanem különböző bónuszokkal is növekszik
 6. Magadnak adózol vele részben, hiszen 10-20 év alatt több millió Ft adót tudsz visszaigényelni
 7. Örökölhető, de NEM része a hagyatéki eljárásnak, így azonnali pénzt jelent a kedvezményezettednek és nem kell hónapokat várnia!
 8. Nem inkasszálható, nem vonható bírósági eljárás alá - vállalkozó vagy? na ez fontos tényező akkor számodra...
 9. LEGFONTOSABB OK pedig, hogy a többivel ellentétben, nem az aktuálisan érvényes nyugdíjkorhatár betöltésekor férsz majd hozzá (akár csak 70 évesen), hanem legkésőbb 65 éves korodban...
Szeretném kicsit bővebben kifejteni, miért olyan fontos ez az utolsó érv, hogy 65 éves korodban férsz hozzá:

Már most is a 65 éves nyugdíjkorhatárnál tartunk. Mi történik akkor, ha 57-58 éves korodban elveszíted a munkádat? Mekkora eséllyel találsz munkát 60 éves korodban? Mekkora az esélye annak, hogy egészségi állapotod miatt már nem is tudsz bármit elvállalni (főleg, ha addig is fizikai munkát végeztél)? Mennyi esélyed van egy fiatallal szemben, hogy Téged vesznek fel és nem őt?

Most képzeld el azt, hogy mire Te 15-20-25 év múlva nyugdíjba mész, addigra a nyugdíjkorhatárt megemelik pl. 70 évre. Tedd fel magadnak ugyanezeket a fenti kérdéseket! Mennyi esélyed lesz 65-67 évesen a munkára? Mennyi esélyed lesz vállalkozni abban a korban? 

Na ezért fontos, hogy 65 évesen hozzáférsz a megtakarításodhoz! Amennyiben ilyen helyzetbe kerülsz, jó eséllyel kihúz a bajból, míg a többihez nem férsz hozzá még ekkor...

struccpolitika nyugdíj kérdésben
STRUCCPOLITIKA
Azt gondolom, ma az emberek nagy része struccpolitikát folytat és homokba dugja a fejét. Emlékszel? Cikkemben felsoroltam, milyen indokokat mondanak elutasításként, de most újra leírom: Ez most komoly? Tényleg ilyen felelőtlenek lennének ma az emberek? Ugye TE nem tartozol közéjük?

Alapvető emberi gyarlóság, hogy az, ami ma van, az sokkal fontosabb, mint ami holnap lesz. Minél távolabb van a lehetséges esemény, annál kevébé tűnik fontosnak és problémásnak. De gondolj csak bele! Mikor volt, hogy a most 18-20 éves gyermeked megszületett, megtette az első lépéseket, kimondta az első szavakat? Ugye nem is olyan rég?! Mintha tegnap történt volna, csak közben eltelt 18-20 év és ott táncolsz vele büszkén a szalagavatóján! Rohan az idő...

Fontos ma megvenni az új TV-t, fontos ma mindent odatenni a gyermekednek, amit szeme-szája megkíván, fontos ma kifizetni ezt-azt? Igen, fontos. Tudom, két gyermekes anyukaként pontosan tudom :) DE pont ezért fontos az is, hogy gondolkodj előre! Hidd el, ha először a megtakarítást rakod félre, utána gazdálkodsz a többiből, akkor is kijönnek még az extrák is! Emellett biztos lesz a jövőd!

Ezzel magadnak adsz fizetés, magadnak adózol, magadnak, vagyis a jövőbeli énednek! Ráadásul valóban szerető és gondoskodó szülőként megkíméled a gyerekeidet a tartási kényszertől, ezt ne feledd!

Hosszútávú pénzügyi döntéseid, az, hogyan tudod megkeresni, megtartani és gyarapítani a pénzedet, megmutatják, milyen a pénzügyi intelligenciád. Pénzügyi tudatosságod az egyetlen, ami biztosíthatja számodra az anyagi függetlenséget! Biztosan emlékszel nagymamádra, anyukádra, hogyan oldodtták meg, hogy mindig mindenre legyen tartalék, még akkor is, ha nagyon kevés pénzből kellett megoldaniuk :) TE vagy az egyetlen, aki döntést hoz, aki meghatározza, mire és mennyit költ és mennyit keres! Igen, ez utóbbit is!

Amennyiben kíváncsi vagy arra, mennyit kellene félretenned és mennyi a várható összeg 65 éveskorodban, akkor írj nekem a cziraki.moni@etikuspenzugyek.hu címre vagy hívj a
06 30 565 5402 számon!

Nézzük meg ingyenes tanácsadásom keretében, hogy jelen helyzetedben mik a lehetőségeid és a sokféle módozat közül melyik biztosító ajánlata a legmegfelelőbb a Te számodra!


    KÜLDJ nekem még több infót!             Segíts nekem, nézzük át együtt!   

Addig is várlak vissza oldalaimon: Facebook és Etikuspénzügyek.hu

Az ígért összehasonlító táblázat:


nyugdíjmegtakarítások összehasonlítása